Amsterdams Herendispuut Import Mokum

In 29 jaar Import Mokum, heeft het dispuut een hoop waardevolle tradities opgebouwd. Vraag er maar eens naar, als hij niet een vrouw staat te versieren.

Import Mokum

Op 12 september 1989 is Amsterdams Herendispuut Import Mokum opgericht door leden van de S.V.A.A. Nonomes, voluit Studentenvereniging der Amsterdamse Academie Nomen non Magnum est. Import Mokum is sindsdien niet meer weg te denken uit de sociëteit van Nonomes. Met ruim 30 actieve leden en een groot aantal reünisten is Import Mokum een gevestigd en gerenommeerd dispuut binnen de vereniging. Import Mokum heeft een reputatie opgebouwd in het Amsterdamse studentenleven waar vele disputen jaloers op zijn, en dat is niet voor niks. Elk jaar geeft Import Mokum verscheidene feesten en gaat op vakanties die uiteenlopen van Egypte tot de besneeuwde Alpen en Polen. Een Importeur is immer te herkennen aan zijn blauwwitte das en is onmiskenbaar verbonden met de banaan; de ware achtergrond van deze verbintenis kennen alleen leden. Kenmerkend voor een Importeur is zijn prestatiegerichtheid, nimmer aflatende improvisatietalent en zijn grote drang om het maximale uit zijn studententijd te halen. Talrijke Importeurs hebben dankzij een actieve deelname binnen het dispuut een hoog maatschappelijke aanzien verworven.

Importeur aan het woord

"Het klinkt misschien een beetje cliché als ik zeg: 'het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen'. Toch is deze uitspraak meer dan waar. Als student heb je relatief veel tijd en relatief weinig verplichtingen, wat je in staat stelt om deze slingers ook daadwerkelijk op te hangen. En dat heb ik gedaan. Toen ik in Amsterdam ging studeren kwam ik al snel in contact met Import Mokum, waar deze uitspraak te allen tijde geldt. Ik was onder de indruk van de energie en het lef dat dit dispuut uitstraalde. Vervolgens heb ik de keuze gemaakt waar ik nooit spijt van heb gehad. In mijn eerste jaar begon het avontuur al goed met vele feestjes, borrels met andere disputen, en zelfs een vakantie naar Jordanië! Van raves tot gala's, van bootfeesten tot bubbelvoetbal: je kan het zo gek niet bedenken. Ook voor ontplooiing kun je terecht bij Import Mokum. Zo kun je lid worden van een commissie om een mooie activiteit te organiseren, of plaatsnemen in het dispuutsbestuur om een jaar lang de kar van het dispuut te trekken. Zelf heb ik beide gedaan, en hier heb ik veel goede ervaring en mooie herinneringen aan over gehouden. Het is moeilijk te omschrijven, maar al deze dingen werken toe naar een groot geheel: het 'Import-gevoel'. Ik hoop van harte dat u dit gevoel ook gaat meemaken."

Stijn Akkerman
Lichting 2014
Quaestor 2015-2016